Snöröjning: kostnad för snöskottare

Vad kostar det att anlita en entreprenör för snöröjning? Vilket timpris är rimligt för en snöskottare? Hur hittar man en snöröjare i Stockholm / Göteborg / Malmö / Annan plats? Dessa och fler frågor om snöröjning försöker vi besvara i denna guide.

Kostnad för snöröjare

Att anlita snöröjare kan för många vara ”ett nödvändigt ont”. Snö som får ligga för länge på en tomt eller ett tak kan orsaka skador, inte minst när den börjar smälta. Men även om kostnaden inte är rolig att ta är det i och med ROT-avdraget mer förmånligt att anlita en firma för snöröjning. Många markentreprenörer tävlar också om snöröjningsjobben, vilket gör att du som konsument har god chans att pressa priset.Snöröjning kostnad, snöskottare

Att ge ett exakt pris på snöröjning/kvadratmeter går inte att göra, men ungefär kan man säga att någonstans mellan 5-10 kr/kvm för vanlig plan tomt, och det dubbla eller mer (10-30 kr/kvm) för takskottning. Kostnad för snöröjning varierar alltid beroende på omfattningen av jobbet och de särskilda förutsättningarna för varje uppdrag. För att hitta rätt nivå bör du alltid ta in flera olika offerter på snöröjning innan du väljer firma (gratis offerttjänst via länken).

Timpris snöskottare (med ROT-avdrag)

En snöskottare eller snöröjningsfirma anlitas oftast på timpris (även om det går att göra upp med hantverkaren i avtal om fast pris, se faktasida på http://byggmentor.se om detta). Det innebär att ni avtalar om jobbet som ska utföras, snöröjaren uppskattar hur lång tid det tar, och fakturerar sedan efter utfört arbete för din snöröjning. Kostnad ska då på fakturan anges efter ROT-avdrag, alltså arbetskostnaden ska minska med 30 procent.  Detta sköter snöröjaren åt dig, men dubbelkolla alltid att allting stämmer, annars åker du själv på en skattesmäll.

Normalt timpris för snöröjning är 150-400 kr/timmen inklusive moms och innan ROT-avdrag. För enklare snöskottning går det att komma undan vid den nedre gränsen för pris/timme (och under), medan det för avancerad och riskfylld snöröjnig, exempelvis branta tak ofta innebär en något dyrare kostnad.

Timpris för snöröjare är också beroende på din egen förmåga att förhandla och välja rätt markfirma för snöjobbet. Därför bör du alltid kontakta flera olika snöröjare innan du väljer. Då kan du jämföra deras offerter och välja den som verkar kunna hantera din snöröjning bäst och till billigast pris. Läs mer om olika timpris för hantverkare.

Halva arbetskostnaden för snöröjning

ROT-avdraget är en skatterabatt som omfattar bland annat snöröjning/anlita snöskottare. Den innebär att halva arbetskostnaden för snöröjning får dras av.

Konkret skulle en offert för snöröjning på tomt kunna se ut så här:

Husägaren och snöröjaren kommer överens om ett timpris på 220 kr/timme för att skotta en tomt på 450 kvadratmeter. Arbetet tar 18 timmar. Det ger en total kostnad för snöröjning på (220 kr*15 timmar) 3 960 kr. På detta kan tillkomma ytterligare kostnad för entreprenörens resekostnader och eventuella materialkostnader.

Nu applicerar vi ROT-avdraget. Detta gör att vi drar av 30 procent av arbetskostnaden. Det ger alltså att kostnaden för snöröjningen sjunker till (3 960 kr/3) 2 772 kr.

Hitta billigt pris på snöröjning

1. Snöröjning är dyrare i större städer än mindre, det bör du som kund vara medveten om.

2. För att veta vad ett snöröjningsuppdrag kostar måste du alltid jämföra flera olika firmors prisuppgift.

3. Kontakta därför 3-5 snöröjare och be om offert. Jämför deras offerter för att hitta bästa pris. Har du tur kan du dessutom ”spela ut” dem mot varandra och sänka kostnaden med 10-15 procent.

4. När du valt din snöröjare bör du skriva avtal om jobbet som ska utföras, det ger trygghet till både dig och entreprenören.

5. Snöröjning kostnad är ofta baserat på omfattningen av uppdraget. Kanske kan du passa på och snöskotta taket också för att på så sätt få ner priset per timme?

6. Jämför gärna med priser för exempelvis plattläggare eller markfirmor som utför dränering.

Lycka till med din snöröjning!

One comment

  1. snöröjning 144 m2 garageuppfarter. plats bredvid ett av garagen att deponera snömassorna.
    Underlag är asfalt.

Comments are closed.