Frågor och svar om dränering

Innebär en dränering alltid att man också isolerar?

Nej, det behöver det inte göra men i de allra flesta fall passar man på att isolera när man ändå gräver runt huset för dräneringen.Frågor och svar om dränering av hus

Hur går en dränering till?

Se Markarbeten.net:s guide ”Så funkar dränering”.

Hur mycket isolering och vilken typ ska man välja?

Det är helt beroende på hustyp och vilka behov du har på utrymmet innanför dränering och isolering. Minst 10 centimeter isolering gäller alltid, men det dubbla är att föredra. Är du osäker på vilket isoleringsmaterial du ska välja bör du rådfråga din markentreprenör, de vet oftast vad som funkar bäst för vilken situation.

Kan man dränera själv eller måsta man anlita en entreprenör?

En dränering omfattar både grävning, anläggning av dräneringsrör och singel och isolering. Har man god kunskap om dessa områden går det absolut att dränera själv. I annat fall rekommenderas att anlita en expert på dränering (gratis offerttjänst via länken, funkar i hela Sverige).

När på året ska jag dränera?

En dränering kan genomföras egentligen när som helst på året men många markentreprenörer

Mitt hus dränerades för 20 år sedan, måste jag göra en ny dränering?

Generellt säger man att en dränering ”håller” i 25-30 år, sedan kan det vara läge att göra om den. Verkar den funka bra och ingen fukt verkar tränga igenom kan du gott låta den vara kvar i uppemot 35 år, men därefter kan du räkna med att en ny dränering behövs.

Var ska vattnet som fångas av dräneringen rinna iväg?

Antingen sköter du avrinningen på egen hand med exempelvis en stenkista, där en fiberduk i marken fångar och filtrerar vattnet, eller så ansluter du dräneringen till kommunala dagvattenbrunnar. Hör med din kommun om vilka möjligheter som finns för just din tomt.

Var isolerar man, insidan eller utsidan?

Tumregeln är att isolering alltid ska sättas på utsidan. Annars kommer husgrunden eller husväggen vara oskyddad mot fukt och kyla. Det går att isolera på insidan av en källare men effekten blir mycket sämre.

Jag har en altan/trappa/verktygsbod i vägen, kan jag dränera en del av huset på insidan?

Ja, det går att dränera på insidan men precis som med isolering blir effekten mycket sämre då. Fukt och vatten kommer till 90 procent utifrån, denna fukt hinner då skada ytterväggar och husgrund. Om det verkligen inte går att flytta eller riva exempelvis en altan eller en verktygsbod kan en dräenring inomhus vara en nödlösning.

Vad kostar en dränering?

Läs mer om vilket pris som är normalt för en dränering i guiden ”Pris för dränering”.

dränering husgrund pris


One comment

Comments are closed.