Dränering, pris och kostnad

Vad kostar då en dränering? Först måste vi dela upp kostnaden i materialkostnad och arbetskostnad. Markarbeten.net tittar närmare på dessa olika kostnader och vilka priser som är rimliga.

Sedan tittar vi närmare på några räkneexempel för pris på dränering, och till sist vad man kan göra för att få ner kostnaden för sin dränering. Att genomföra en dränering kostar en del men är man påläst (mer om dränering) och engagerad går det utan tvekan att få ner priset, inte minst om du tar in offerter från flera olika certifierade markentreprenörer och matchar dessa mot varandra.

Materialkostnad för dränering

Det du behöver räkna på för materialkostnaden vid en dränering är grus (singel), dräneringsrör, eventuell isolering (t.ex. isodrän, pordrän, platonmatta). Kostnaden per löpmeter, alltså meter yta som dräneras ligger ofta mellan 900 – 1400 kr. Har du ett hus på 100 kvm, där varje vägg är 10 meter lång blir det alltså 40 löpmeter som ska dräneras (jämför gärna också med kostnaden för att anlägga en betongplatta).

Detta innebär en kostnad på mellan 36 000 – 56 000 kr i materialkostnad för dräneringen, på ett ungefär. Dyrast brukar isoleringen vara, skippar man den blir det hela oftast billigare. Utför du själva grävarbetet själv kan hyrkostnaden för grävmaskin läggas till materialkostnaden, räkna med cirka 1000 – 2000 kr/dag i hyra.

Arbetskostnad och pris för dränering

Utför du arbetet själv behöver du givetvis inte räkna in arbetskostnaden. Kom dock ihåg att en dränering är relativt komplicerad att genomföra och är du minsta osäker bör du alltid anlita en professionell markentreprenör. Detta är särskilt fördelaktigt idag i och med ROT-avdraget som ger rätt till 30 procent i avdrag på arbetskostnaden.

Dränering pris och kostnad

På ett ungefär kan man räkna med 600-900 kr/timmen, eller 600-900 kr/löpmeter i arbetskostnad. Det innebär att ett hus enligt tidigare exempel, med 40 meter vägg/husgrund som ska dräneras, går på runt 24 000-36 000 kronor i arbetskostnad för dräneringen, vilket blir 16 800-25 200 kr efter ROT-avdraget.

Totalt pris för dränering

Enkelt uträknat, om du anlitar hantverkare som kan markarbeten och låter dessa köpa in material för dräneringen (de får ofta rabatter på inköp) kan du räkna med 3800-4800kr  per löpmeter dränering (då är även ytterligare tillkomna kostnader, exempelvis resekostnader, inräknade ca:priset är från 2024, ta in offert på dränering här ). Totalt pris för dräneringen av ett hus på 40 meter vägg blir då alltså någonstans mellan 152 000 – 192 000 kr. Priset kan dock bli avsevärt högre om huset har särskilda förutsättningar eller exempelvis vattenfylld mark, och även lägre om förhållandena är perfekta och du sköter förhandlingen smart.

 

Tabell med ungefärliga priser för dränering baserat på ca priser från 2024 ROT 2 personer
LöpmeterTotalt Pris (inkl. ROT)Totalt Pris (exkl. ROT)
40 meter176 000 kr204 000 kr
50 meter220 000 kr254 000 kr
60 meter264 000 kr304 000 kr
70 meter308 000 kr354 000 kr
80 meter352 000 kr404 000 kr
90 meter396 000 kr454 000 kr
100 meter440 000 kr504 000 kr
110 meter484 000 kr554 000 kr
120 meter528 000 kr604 000 kr
130 meter572 000 kr654 000 kr
140 meter616 000 kr704 000 kr
150 meter660 000 kr754 000 kr
160 meter704 000 kr804 000 kr

Så sänker du priset på din dränering

1. Först och främst bör du alltid kontakta flera olika markentreprenörer. Vill du gratis komma i kontakt med markfirmor i ditt område kan du använda en offerttjänst (exempelvis Markproffs.se).

2. Du beskriver vad du vill ha hjälp med och de ger dig offert på jobbet. Begär också alltid F-skattesedel och referenser från deras tidigare jobb.

3. Se till att de specificerar de olika kostnadsdelarna, vad som är material, vad som är arbetskostnad, och vad som är resekostnad. Kontrollera också att de sköter ROT-avdraget (halverar arbetskostnaden).

4. Jämför de olika offerterna och välj den som känns bäst vad gäller pris och erbjudande. Priset är en faktor men lika viktigt är att du väljer en entreprenör du har förtroende för och som du kan kommunicera med. Var inte rädd för att matcha offerterna mot varandra och berätta att du tittar på flera olika offerter – då ökar chansen att sänka priset på dräneringen.

5. Skriv avtal där ni reglerar vad som ska utföras och vad det kostar.

6. Låt dräneringen börja!

Ta in priser från olika företag som kan dränering här.
dränering husgrund pris


31 comments

 1. HEJ!

  Det var verkligen mycket bra tips och bra rad!

  Med vänliga hälsningar

  Elias Seven

 2. Ville bara skriva och tacka för tipset med markproffs.se, Vi hade sökt någon som kunde utföra dränering till en vettig kostnad. Men de flesta vi ringde ville inte ens komma och lämna pris. Men efter ditt tips om markproffs så fick vi 3 firmor som kom och lämnade pris. Nu är dräneringen fixa samt återställningen blev super bra!

  Det tog ett tag innan jag hittade tillbaka hit

  Kram Lena!

 3. Om man har anlitat en dränerings entreprenör och har deras egna maskiner, har de rätt att lägga kostnaden för dessa maskiner hos kunderna?
  Mvh Marie

  1. Hej Marie,
   Det beror på vad ni har kommit överens om i ert avtal med entreprenören.

  2. Hej,

   Vad spelar det för roll om maskiner är egna eller inhyrda? De kostar lika mycket att köpa och underhålla oavsett det.
   Mvh
   Przemek

 4. Vill verkligen varna för firman KGM Entreprenad i Oskarshamn.
  Dom har dränerat hela vårt hus, men dräneringen fungerar inte, dessutom lämnade dom med marken lutandes mot huset.
  Då vi precis hade köpt huset kom det som en överraskning för både entreprenören och oss när de grävde fram en gammal villatank på tomten, deras råd och lösning på detta var att helt enkelt knyckla ihop (sönder) den och fylla över den igen.
  Någon såg vad dom gjorde och har anmält det hela till kommunen och nu är VI aktuella för miljöbrott. Kgm entreprenad tar överhuvud taget inget ansvar för det och svarar inte ens på mail och telefon när vi ringer. Trots att vi hade fast pris blev kostnaden ändå 40ooo kronor mer än som var sagt. Arbetet tog totalt 5 veckor men skulle ha tagit drygt en.
  Det värsta av allt är att det trots allt arbete, alla pengar och perfekta förutsättningar (bra tomt med ordentlig fallhöjd från delen där huset står) så fuktar det på två utav fyra källarväggar, och dagvattnet blev aldrig ihopkopplad med dräneringen utan går bara rakt ner på backen.
  /Anders O Oskarshamn

 5. Dränerings priset per löpmeter är det med eller utan moms

  MVH
  Micke

 6. Hej.
  Jag har glömt mitt lösenord hur gör jag för att återställa det?
  MVH
  Hans

 7. Det är ju trevligt att man lägger ut löpmeter priser och annat här. Kanse ni borde skriva vilket företag som utför arbetena för dessa priser också.
  eller kanse han som skrev detta kan utföra arbetet?

  Det går inte att utföra detta arbete till en för detta pris… 112 000kr
  det går absolut att gräva upp runt huset och slafsa till nått och lägga igen för detta pris men nån riktig dränering blir det ju inte. Jag är så jäkla less på att konkurrera med företag som gör billiga nej ska det bli bra så får ni räkna med 112.000kr gånger 2 alltså 200.000 runt där nånstans.

  1. Bra sagt Matias,

   Verkar dock som artikeln är minst 7 år gammal, så din pris-uppskattning är uppskattad.

  2. 200.0000 kr! för ett några dagars jobb?????? vad tror ni folk får pengar ifrån ??

   1. Man skall inte köpa hus om man inte har råd att underhålla och utföra arbeten på rätt sätt.
    Dränera huset på ett ”billigt sätt” kan du lika gärna låta bli.
    Det kan bli dyrare när skadorna väl kommer med felaktig dränering än om du låtit bli att göra något.
    Och den som tror man göra en dränering på några dagar? Har nog inte alla hästar hemma!

   2. För ett några dagars jobb? Det kan ta betydligt längre än några dagar att göra klart en dränering Sami! Gjorde klart en dränering i Torsdags och den tog över 70 timmar uppdelat på 14 dagar totalt (vi var 1-3 personer med egen Volvo 1.8 tons grävare). Stöter man på dolda hinder som ex. BERG som vi gjorde, med så lite som 20 cm spelmån mellan husgrund och själva berget på flera ställen runt huset, så tar det längre tid p g a att man får helt enkelt använda spaden! Sånt här måste vi ha med i beräkningen när vi räknar på offerten, att planera och kalkylera för alla ”tänk om detta händer..” eller ”tänk om vi stöter på..” Det gör man inte i en handvändning ska jag tala om för dig. Därför är det av yttersta vikt att ni som kunder anlitar en ISOCERT ENTREPRENÖR som har genomgått ett utbildningsprogram med godkänt resultat och garanterar att följa ISODRÄN AB:s arbetsinstruktioner. Då minimeras riskerna och samtidigt får ni garantier efter utfört arbete. När du som kund anlitar en ISOCERT ENTREPRENÖR vet du att arbetet blir utfört av någon som förstår ISODRÄNMETODEN och vikten av att ISODRÄN AB:s arbetsinstruktion följs.
    Vi som är licensierade kämpar i ständig motvind mot ”svartmåleriet” inom branschen, men vi kämpar på för att just NI som kunder ska känna er säkra och trygga istället för motsatsen!
    Är prislappen fortfarande för ”stor” då anser ni?
    Då kanske ni ska söka er efter en lägenhet istället…

    Mvh Tony Johansson
    CERTIFIERAD ENTREPRENÖR hos ISODRÄN.

    1. Jag delar inte den uppfattningen att entreprenörer håller rimliga priser. 200 000kr för en eller två veckors arbete för en privatperson är inte rimligt. Timkostnaden för en person ska inte ligga högre än 400kr plus moms. Grävjobb är okvalificerat och ska betalas därefter, samma sak gäller montering. Entreprenörerna skulle bli utslängda av de stora byggdrakarna om de kom med skambud så som de gör mot villaägare. Därför försöker de mjölka privatpersoner på pengar med överpriser. Kan man inte hitta en svensk entreprenör så rekommenderar jag utländska byggfirmor. Jag släpper inte in annat än polsk-svenska byggare i mitt hem. De levererar till bra priser, i tid, enligt överenskommelse, och med kvalitet vida över vad svenska entreprenörer klarar av.

    2. Jag delar inte den uppfattningen att entreprenörer håller rimliga priser. 200 000kr för en eller två veckors arbete för en privatperson är inte rimligt. Timkostnaden för en person ska inte ligga högre än 400kr plus moms. Grävjobb är okvalificerat och ska betalas därefter, samma sak gäller montering. Entreprenörerna skulle bli utslängda av de stora byggdrakarna om de kom med skambud så som de gör mot villaägare. Därför försöker de mjölka privatpersoner på pengar med överpriser. Kan man inte hitta en svensk entreprenör så rekommenderar jag utländska byggfirmor. Jag släpper inte in annat än polsk-svenska byggare i mitt hem. De levererar till bra priser, i tid, enligt överenskommelse, och med kvalitet vida över vad svenska entreprenörer klarar av.

    3. Vad söka sig till en lägenhet?

     Förklara istället varför du ska ha över 2800kr i timmen inklusive grävare. Vad kostar det att hyra en grävare i 70 timmar? Om vi räknar väldigt högt så kostar det 1000kr timmen, det är 70.000kr för bara grävaren, då har vi kvar 130.000kr, det är fortfarande över 1800kr per timme.
     Inte för att vara sån, men du är inte kirurg oavsett om du gått en kurs på Isodrän så justera dina priser…

 8. Jag och min sambo funderar på att köpa ett suterräng hus, huset är snart 40 år gammalt och fortfarande inte dränerat. Visar ingen fukt i källaren nu men vi vet att det kommer att behövas dräneras frågan är bara när.
  Kan man göra nånting själv för att hålla kostnaderna nere vid en dränering?

 9. någon som har koll på rimlig tid för att slipa bort tjära / asfalt på husgrund i sb med dräneringsarbete? Drygt 100m2 hus och barra fläckvis asfalt kvar ( huset byggt 1966)

 10. Hej,
  Verkligen god information så att man vet på ett ungefär var det bör ligga, utan något att gå på är det lätt att man skräms upp.

  Mycket uppskattat!

 11. hur mycket kosyar att dränera 32m runtom huset…..i växjö

 12. Hej! Tack för väldigt utfärlig information. Ska dränera huset här i vår och det har varit svårt att få en uppskattning från närliggande entreprenörer. Är precis på gång att jämföra offerter, är en lite för stor skillnad för att jag ska känna mig trygg.

  Några tips på hur man hittar ”en seriös aktör?

  Tack på förhand!

  1. ”Billiga entreprenörer” är sällan bra entreprenörer, man får vad man betalar för. Se till att få en genomgång på vad de avser att göra, samt dokumentation (foton) från jobbet. Anlita en etablerad firma, som funnits ett tag, gå in på ”alla bolag” kolla upp företaget lite om du är osäker. Det är viktigt att garanti finns och att företaget finns kvar i framtiden om något händer. Dålig dränering kan få förödande konsekvenser. Se till att minst 1 av dina offerter är från ett större välkänt företag där du bor. De har oftast de mest riktiga uppgifterna trots vad folk säger. Häromkring är det sällan en seriös firma tar under 4-4500kr per löpmeter. Dräneringen skall stämma överens med kommunens regler med påkoppling på dagvatten, respektive bortkoppling från ev avlopp. Brunnar, pumprunnar m.m. Be gärna om ett intyg att man gjort dräneringen enligt gällande regler och enligt kommunens regler. Isodrän har certifiering för sina samarbetspartners och de rekommenderar även företag om man kontaktar dem. Det kan vara ett bra alternativ att ta en av offerterna från ett sådan företag.

 13. Sverige har udag en utav världens högsa priser på arbete.
  Jobbet utfört kan man inte påstå är bäst,tvärtom att kunden är kung hör inte till här.
  Jämnfört med dom flesta EU länder är sverige minst 5 gånger dyrare samtidigt som löner och inkomsten är i den lägre tabellen.
  Det är utebliven konkurrans och lack av innhyrd arbetskraft innom EU som är orsaken.Scerige’s mentalitet och den gamla kommunistiska modellen finns tydekigen kvar i 2019
  På tiden man ”source’s” konkurrans utifrån gränserna inför demokrati och akseotabla priser och därmed livsforhållanden jämt över.

 14. Har hus med ett uterum på del av ena långsidan. Hur görs arbetet ,under eller runt ? Står på plintar.

 15. Hej, pris för en dränering i dagsläget med isodrän med alla omkostnader ligger mellan 3800-4800kr ex moms. Detta är priser som knappt stämde för 13 år sedan.

 16. Hej, pris för en dränering i dagsläget med isodrän med alla omkostnader ligger mellan 3800-4800kr ex moms per löpmeter. Detta är priser som knappt stämde för 13 år sedan.

Comments are closed.