Minireningsverk på tomten, pris och tips

Att installera minireningsverk på tomten är en populär lösning för att kunna ha eget enskilt avlopp utan att tumma på miljökrav eller andra lagar och regler. Idag finns det många olika typer av minireningsverk för privat bruk (och för större industrier eller fastigheter) som alla har sina för- och nackdelar.

Här går vi igenom vad ett minireningsverk kostar i inköp och installation samt vad du ska ha i åtanke under köpprocessen för att få till en så bra avloppslösning som möjligt. Längre ner på den här sidan listar vi några av de större tillverkarna/återförsäljarna av enskilda avlopp, minireningsverk och allt däromkring. Missa heller inte vår specialtitt på infiltrationsanläggning och markbädd.

Så fungerar ett minireningsverk

Grundprincipen med ett eget reningsverk på din tomt är att den fungerar som filter mellan ditt avlopp  ja, i praktiken din toalett – och omvärlden. I minireningsverk tas ett hushålls avloppsvatten hand om och genomgår en organisk process där avfallet bryts ned och sedan väntar på tömning i regelbundna intervall.

Exakt hur processen går till varierar mellan olika tekniker och reningsverk. Det kan exempelvis vara biologisk rening, där naturen tillåts ha sin gång med hjälp av små organismer som bryter ned avfallet, eller kemisk rening, där nedbrytningsprocessen av avfallet påskyndas med hjälp av kemikalier. Ofta är minireningsverken konstruerade som en kombination av biologisk och kemisk rening.

Rent praktiskt är minireningsverket ofta en konstruktion som grävs ned på din tomt eller annan mark i anslutning till huset och verkar som ett filter mellan ditt avlopp och utsläpp i naturen. Tanken är att farliga komponenter från avloppsvattnet fastnar i reningsverket medan det ofarliga eller till och med för naturen nyttiga avfallet kan släppas ut. I de flesta fall räcker ett eget minireningsverk för att uppfylla de krav som kommuner och andra ställer på avloppshantering, du behöver alltså antagligen inte komplettera med markbädd eller liknande.

Kostnad för minireningsverk

Vad det hela kostar beror på flera faktorer. Till exempel om du behöver en anlagd markbädd som kompletterar minireningsverket eller inte. Hör med din kommun om vilka krav de ställer på ett enskilt avlopp av din storlek och om det finns några särskilda förutsättningar i din kommun.

För ett hushåll kan ett minireningsverk kosta allt mellan 30 000 kr – 100 000 kr. Det är dock inte helt ovanligt att privatpersoner går ihop med till exempel en granne och installerar gemensamt minireningsverk som kan hantera två hushålls avfall. ”Styckpriset” per hushåll blir då billigare.

ROT-avdraget gäller för enskilt avlopp

Till skillnad från många andra markarbeten så gäller faktiskt ROT-avdraget om du exempelvis installerar ett minireningsverk. Det betyder att du får skatteavdrag på 30 procent av kostnaden för grävning och installation av reningsverket, vilket antagligen sparar dig ett antal tusenlappar. Hör med din installatör hur mycket just arbetsdelen går på (eftersom inköpet av själva minireningsverket inte berättigar till något avdrag, utan bara installationen).

Om ett minireningsverk för ett hushåll kostar 65 000 att köpa in, och 20 000 att installera blir alltså skatteavdraget 30 procent av 20 000 vilket är 6 000 kr. Slutpriset för reningsverket landar då på 65 000+14 000=79 000 kr.

Nu går vi vidare i guiden med att titta på några exempel på minireningsverk. Antingen kan du kontakta leverantörerna själva för att ta in offert på en lösning för just ert avlopp, eller så kan du använda Markproffs.se för att ta in några olika offerter på en och samma gång, med fördelen att du då kan jämföra dessa relativt enkelt för att kunna hitta det bästa priset.

Uponor

Uponor säljer minireningsverk som ligger i det högre prisspannet och som har en mycket hög kapacitet där avfallet renas satsvis och med fosforfällning. Ett exempel är deras reningsverk för ett hushåll ”Clean 1” som har ett rekommenderat cirkapris på 62 047 kr exklusive moms. Klarar en kubikmeter avloppsvatten per dygn vilket med råge bör täcka en familjs behov.

Webbsida: http://www.uponor.se/

Telefonnummer: 033-17 25 00

Green Rock Sverige

Green Rock säljer bland annat minireningsverket IISI 6 (med ett rekommenderat pris på 52 900 kr inklusive moms), ett helhetssystem för att hantera upp till sex personers avloppsvatten. De har även moduler som kan kopplas in på till exempel befintlig trekammarbrunn.

Här är en film som förklarar lite mer om Green Rocks produkter:

Evergreen Bio Cleaner

Evergreen gör minireningsverk där de gärna lyfter fram att reningsprocessen fungerar helt utan elektricitet i våt jord på tomten och helt utan några rörliga komponenter, vilket då borgar för hållbarhet och minimalt med problem. deras minireningsverk Bio Cleaner avger heller ingen lukt och ungefärlig kostnad är någonstans mellan 45 000-55 000 kronor.

Webbsida: http://www.evergreensolutions.se

Telefonnummer: 08-5000 55 84

Biovac minireningsverk

Biovacs reningsverk för privat bruk marknadsförs med att de ska vara särskilt anpassat för nordiskt klimat. Reningen i sig går i korthet ut på att de bakterier och organismer som naturligt finns i avfallet får hjälp på traven att bryta ner det med hjälp av tillförsel av syre. Sedan rensas även fosfor bort på kemisk väg. Biovac FD 5 N hanterar tusen liter vatten från avlopp på 24 timmar och priset ligger på 60 000 – 75 000 kr.

Webbsida: http://www.biovac.se

Telefonnummer: 0522-130 00

Det var några exempel på minireningsverk. Bäst resultat får du alltid om du sonderar avloppsterrängen och begär prisuppgifter från olika tillhandahållare och installatörer av minireningsverk (gratis här) och sedan väljer den offert som verkar bäst för dig och ditt husshålls behov för avloppshanteringen.

13 comments

 1. Hej,
  Bor på Tallholmen norr om Vaxholm.
  Eftersom kommunen nu kräver bättre lösning
  vad avser avlopp har vi behov av ett mini reningsverk av någon sort.
  Vore tacksam om ni kunde hjälpa oss.
  MVH
  Hans

 2. Jag har en trekammar brunn jag vill ersätta med ett minireningsverk
  Skicka förslag på lösning med ett ca pris för 5 och 10 personer
  Bor på Torö i Nynäshamns kommun

 3. Vi är två fastigheter som idag delar på ett gemensamt avloppssystem från Wallax Miljö AB (1974). Detta funkar inte som det ska och vi måste omgående åtgärda detta med ett nytt system, vi har dock inte blivit uppmanade av komunen utan det är det dåliga samvete som gör att vi vill ha detta korrekt.
  Det är ganska trångt och liten yta där vi kan ha detta så infiltration och markbädd finns det inte plats för.
  Vi har ej hög skyddsnivå

  //Jan

 4. Kostnadsförslag på reningsverk för 1 hushåll.
  Fastigheten ligger i Rösebäcken Väse, Karlstads kommun och har idag en gammal 2-kammar- brunn som skall bytas.

  Med vänlig hälsning Gunnar Svensson

 5. Kostnadsförslag. Bor i Lilla Edets kommun och fick markbädden
  utdömd. Men trekammarbrunnen var ok.
  Nu undrar jag vilket kan bli billigast? Att anlägga ett minireningsverk
  eller en ny markbädd med ett fosforfällning? Vi är två personer.

  1. Reningsverk är nog billigast om du väljer ett verk som bara är en enda enhet och du inte behöver gräva ner flera enheter. Fördelen är att om du väljer rätt reningsverk med minst fem kammare så renar du bort det mesta av fosforn biologiskt och slipper använda så mycket aluminiumsulfid. Det är svårt att få ett reningsverk som är mindre än för fyra personer. Kolla t.ex. på ett Agusteco AT6.

 6. Biovac? Bra? Men, nackdel ingen garanti enligt köpavtal? Bara ”garanti enligt konsumentköplagen”, men den innehåller ju faktiskt INGEN garanti bara reklamationsrätten…????

 7. Hej! vi har idag en ej godkänd 2 kammar idag och behöver installera ett mini reningsverk 1st hushåll, huset 2 plan med 1 lägenhet/plan alltså 2st kök! men ska försörja max 4 personer.
  kan ni lämna ett kostnadsförslag?

 8. Fick veta att man inte får använda mycket löddrande tvättmedel typ Yes om man har ett minireningsverk. Stämmer det?

 9. Hej
  Har 2 fritidshus intill varandra kopplade till en 2 kbm trekammarbrunn. Bara markbädd godtas inte. Funderar på ett minireningsverk som komplement eller enbart. Sjö nedanför som är vattentäkt. Ena huset är användbart som permamentboeende. Båda husen har nu vattentoaletter kopplade till brunnen som slutar i en nu underkänd stenkista. Ligger högt på en grusås . Förslag och pris på lösning emotses tacksamt.

 10. Hej
  Jag har en tre kammarbrun och problemet som jag har är:
  Vid senaste tömning någonting gick fel och elektriciteten är nedlagt.
  Nu fylls brunnen snabbt .
  Reningen görs genom en sandbädd.
  Vem ska jag kontakta för att åtgärda felet(en)?
  Tacksamt om ni hjälper mig

 11. Hej, vill köpa reningsverket till summastuga. Undrar efter man har köpt tex ett st för 70000kr, är det allt eller måste man köpa kemikalier för att fylla på varje mån/ kvartal/år? Vad kostar det för 6 personer som bor i principer 4 dagar per månad året om ?

Comments are closed.