Betongplatta på mark, kostnad och tips

Att anlägga en betongplatta på mark är en mycket viktig del av ett bygge, oavsett om det gäller en husgrund till villa, eller för en mindre byggnad eller tillbyggnad såsom friggebod eller garage. Vad kostar det då att bygga betongplatta på mark?

Ta in priser från olika företag som kan gjuta platta här.

I denna guide försöker vi bena ut det ungefärliga priset och hur du som konsument får till en så bra och billig affär som möjligt när du anlitar en firma som gjuter plattan åt dig.

Så anläggs en betongplatta

Betongplatta, eller bara platta på mark, innebär att man gör en relativt enkel grundkonstruktion där en betongplatta gjuts direkt på marken. Denna betongplatta blir då underlag till en byggnad, oftast ett mindre hus eller industribyggnader.

Fördelen med platta på mark är att det är i sammanhanget billigt och enkelt att utföra, men å andra sidan är konstruktionen känslig för fuktproblem vilket gör det extremt viktigt att arbetet utförs av certifierade och seriösa markentreprenörer. Begär alltid in offerter från flera olika firmor och jämför deras referenser, deras priser och vad de erbjuder, innan du väljer vem som ska anlägga din betongplatta. Att gjuta en plattakan också omfatta moment som exempelvis en dränering.

Kostnad för betongplatta

Vad kostar det då att gjuta och anlägga betongplatta på mark? För att få ett hum om kostnaden inför att du tar in offerter på just din betongplatta går vi här igenom cirkapriser för betongplatta som anläggs av markentreprenörer. Priserna är uppskattningar för 2011/2012.

Betongplatta på mark
Betongplatta på mark

Varje jobb är unikt, men utgå i första hand från en materialkostnad för platta på mark på 900-1400 kr/kvadratmeter. Materialpriser varierar mycket, och precis som när du anlitar hantverkare är det t.ex. något dyrare i storstäder än på landsort.

Arbetskostnaden, som berättigar till ROT-avdrag, kan sägas vara ungefär 500 kr i timmen för en hantverkare, men mer relevant är nog att titta på priset per kvadratmeter. Räkna med någonstans runt 400-700 kr/kvadratmeter betongplatta i arbetskostnad. Detta är alltså den del av kostnaden som du får göra ROT-avdrag på (det ska givetvis specificeras från entreprenören i offert och faktura vad som är arbetskostnad). Avdraget gör att arbetskostnaden minskar med 30 % och istället kan sägas landa på 280-490 kr/kvadratmeter.

Ovanstående schablonpriser för betongplatta på mark är bara riktmärken, din specifika kostnad får du först fram när du begärt in offerter från olika markfirmor och valt den som erbjuder bäst pris och verkar bäst för jobbet. Kanske kan du kombinera din offertförfrågan med andra arbeten, exempelvis plattläggning på tomten, eller ett enskilt avlopp?

Kostnadsmoment betongplatta

Att gjuta en husgrund eller betongplatta på mark innebär många olika kostnadsdelar – flera typer av material, olika arbetsmoment, och flera olika verktyg och maskiner. Här är ett exempel på vad som kan behövas och vad det kan kosta (grovt uppskattat):

Isolering: 100-400 kr/kvm beroende på typ av isoleringsmaterial och tjocklek.
Betong: Själva materialet som utgör plattan går på ca 140-200 kr/kvm
Armeringsmatta: ca 60-120 kr/kvm
Golvvärme: Behöver inte ingå när du hjuter betongplatta, men väljer du detta tillägg kan du räkna med ca 70-100 kr/kvm extra.
Kantelement för platta: ca 200-300 kr/kvm.
Armeringsjärn: 70-140 kr/kvm
Kringmaterial/småprylar: 20-40 kr/kvm

Exempel: offert för betongplatta

Så här kan då en enkel offert se ut för betongplatta på mark, vi leker här med en platta på 80 kvadratmeter av standardkvalitet och en genomsnittlig prisnivå på markentreprenörens arbetskostnad:

Materialkostnad…96 000 kr (80 kvm*1200 kr)
Arbetskostnad innan ROT…44 000 kr (80*550 kr).
Arbetskostnad efter ROT…30 800 kr (80*385 kr).

Totalt pris betongplatta på mark: 126 800 kr (material+arbete)

För att få till ett så bra pris som möjligt, särskilt på ett så här stort jobb, bör du alltid ta in offerter från några olika markföretag som kan utföra arbetet. Då kan du jämföra deras erbjudanden och välja den som är bäst i pris. Du kan också till och med förhandla ned priset något eftersom du kan matcha firmorna mot varandra. Ett enkelt sätt att påbörja denna process är genom en gratis offerttjänst, exempelvis Markproffs som kostnadsfritt kopplar ihop dig med fem olika markentreprenörer i ditt område, funkar över hela landet.

Vill du fortsätta förkovra dig rekommenderar vi den här guiden till olika typer av husgrunder på hem- och hussajten Byggmentor.se. Lycka till med din betongplatta!

Ta in priser från olika företag som kan gjuta platta här.
gjuta betongplatta pris


15 comments

 1. En mycket enkel och lättfattad beskrivning. Dessutom hänvisnig till ytterliga sidor/ Tack Christer

 2. Hej.jag skulle bygga ett uterum på min altan.jag och min familj bo på ett bostadrätt i Katrinholm. altan är på 15 kvm och det jag skulle bygga ett uterum med . golvet skall gjuta betong med värmeslinga och dräneras. jag vill har ett pris på det. mitt tel : 0151-13650. mitt E-post kimkee63@hotmail.com. Tack.

  1. Hej kimkee. Vi här på markarbeten.net ger själva inga prisförslag men däremot rekommenderar vi kostnadsfriatjänsten http://www.markproffs.se där du beskriver ditt tänkta jobb och sedan får du offerter från markfirmor i ditt område. Lycka till och berätta gärna här hur det gick!
   /J, Markarbeten.net

 3. Hej,
  Tack för en bra sammanställning!
  Vi såg en så snygg altan som var gjuten i betong.
  Hur går det till?
  Vilka möjligheter och riker ser ni med det?

  /johan

 4. Enligt skattemyndigheten ges inte ROT-avdrag för en fristående nybyggnaation. Men om byggnaden är en tillbyggnad som alltså hänger ihop med huset så får man det,

  Om man bygger om sin carport till garage så kan man också få ROT avdrag för det. Så uträkningen med rot-avdrag stämmer inte längra 2012

 5. Hej,

  Håller på att bygga en mat/vinkällare i min krypgrund. Planerar att gjuta en platta som golv.

  1) Har grävt ur ungefär 50 till 70 cm under plintarna som står på pålar av järnvägsräls. Under snösmältningen kommer smältvatten att vara synligt där jag grävt ur.
  Underlaget består av siltjord.

  2) Skall jag/behöver jag använda fiberduk som förstärkning för att förhindra att makadamet försvinner i siltjorden?

  3) Eller kan jag lägga cellplast direkt på siltjorden utan kapilärverkande sten och gjuta plattan på cellplasten?

  4) Vilken metod är bäst och enklast för mig att använda för att gjuta betongplattan?

  Hälsningar
  Göran Wakäng, Handen

  1. Hej Göran,
   Vi på Markarbeten.net ger generella råd och tips kring dessa typer av markarbeten och vad de kostar. Vill du ha hjälp av experter för att tex gjuta betongplatta rekommenderas http://www.markproffs.se.

   Annars hoppas vi också att det kanske finns någon annan läsare här på sajten som kan bidra med svar på dina frågor?

   Mvh
   John, Markarbeten.net

 6. Hej!

  Förstått att Ni är proffs på betongplattor.
  Vart vänder man sig när man fått ett fuktproblem i en betongplatta. Min granne säger att man måste riva upp golvet och behandla plattan och lägga en ventilation??

  Kan Ni ge ett tips?

  Charlotte

 7. Hej!

  Vi planerar att uppföra en ny stuga där betongplatta på mark är aktuellt. Stugan kommer att ligga ganska nära havet, och grundvattennivån ligger väldigt nära ytan. Vi skulle vilja höja marken där plattan ska ligga med ca en meter (dvs bara under själva plattan). Vilka material skulle behövas för denna höjning? Enbart singel? Måste fiberduk läggas under etc. Vad tror ni kostnaden ligger på (mellan tummen och pekfingret) om plattan på mark kommer att vara ca 70 kvm?

  MVH

  Johan

 8. Hej!
  Kan man göra det själv? Hur blir det med papper och godkänt jobb?
  PETROS
  RÖRMOKARE

 9. Hej jag funderar på att köpa en mark i rimbo som är en åker. Grannar har redan byggt på marken och det ska tydligen vara riktigt bra mark. Nu är det enbart höft gräs på platsen. Tänkte kolla vad priset kan bli ungefär när markförhållande är bra och man vill ha en platta för ett hus på 94 kvm en smålandsvillan huset heter Kalmar. Dom använder isolergrund.
  Här är annonsen på tomten

  http://www.hemnet.se/bostad/tomt-husby-norrtalje-kommun-husby-sundstavagen-sundsta-4-141-8250999

  / Christian

Comments are closed.