Dränering så funkar det

En dränering genomförs när man vill skydda sitt hur mot vatten och fukt. Både dagvatten som rinner från tak och väggar samt vatten i marken (och grundvatten) kan med en lyckad dränering skydda huset mot allvarliga fuktskador och till och med översvämningar.

Ta in pris på att gjuta platta
Ta in priser från olika dräneringsfirmor via denna knapp.

Dränera från utsidan

Med dränering menas kortfattat man gräver upp ett dike runt huset där man anlägger en textilduk och särskilda dräneringsrör. Därmed skapar man utrymme för vattnet att samlas iDränering, dräneringsrör vid husgrundoch rinna bort, istället för att trycka mot husgrund eller källarvägg. Dräneringen blir därmed en slags buffert mellan hus/husgrund och utsidan.

Det finns olika tekniker och metoder för att utföra en dränering hör alltid med några olika experter på dränering för att jämföra deras förslag och offerter, på så sätt ökar chansen att få en lyckad lösning till ett bra pris.

Steg för steg – så genomförs dräneringen

1. Tomten och huset ses över av en entreprenör som bedömer i vilken omfattning som en dränering behöver utföras.

2. Första arbetsmomentet är att gräva upp runt huset. Oftast gräver man upp längs en eller två väggar i taget, annars kan man riskera husets stabilitet i samband med dräneringen. Grävningen kan man göra själv mesd grävskopa, anlita en grävare eller låta en markentreprenör (gratis offerter från olika företagare via länken) ta ansvar för hela arbetet, från grävning till dränering.

Dränering grund källare3. Finns det en tidigare dränering/dräneringsrör tas dessa bort. Därefter gräver man några decimeter djupare än husets sula för att säkerställa en tillräckligt djup dränering.

4. Därefter läggs en duk på botten av det uppgrävda diket (fota en meter brett, plus/minus några decimeter). Duken är en så kalla geotextilduk som fungerar som underlag för dräneringsrör och grus.

På denna duk läggs sedan dräneringsrör som ofta är perforerade med små hål för att låta vattnet komma in i dem för att sedan rinna undan. Ska dräneringen fungera ska dräneringsröret slutta något längs med huset sida.

5. Nästa steg är att lägga skyddande fuktisolering på utsidan av grunden eller källarväggen. Det finns många olika lösningar med olika fördelar och nackdelar, och olika priser, exempelvis isodrän, pordrän, cellplast, platonmatta, med mera.

Vilken lösning du ska välja beror lite på just ditt projekts förutsättningar. Även om du tänker utföra arbetet själv kan det därför vara en god idé att åtminstone rådfråga en professionell expert på markarbeten för att veta mer om vilka material och typer av dräneringsåtgärder du bör utföra. Framför allt varierar material och metod beroende på om du ”bara” vill dränera för att skydda mot fukt eller om du dessutom vill isolera källaren för bättre värme på insidan.

6. Därefter fylls dräneringsdiket igen med grus och dräneringen är klar. Nu finns det en naturlig väg för vattnet att rinna i istället för att komma i kontakt med husets konstruktion och orsaka fuktskador.

Ta in priser från olika företag som kan dränering här.
dränering husgrund pris


4 comments

 1. Hej!
  Jag undrar lite om dränering. Vi tänkte anlägga en ovalbana (250 meter runt om och 4 meter bred. Vi undrar hur mycket det skulle kosta med och utan arbetskostnad. Finns det olika dräneringar och vad skulle det kosta i såfall?
  MVH Emelie Kenmure

  1. Hej Emelie,

   För specifika prisförfrågningar på dränering hänvisar vi till http://www.markproffs.se där du utan kostnad eller krav på köp kan begära offerter från upp till fem dräneringsfirmor som är verksamma där du bor. Testa gärna den tjänsten för korrekt prisinformation för ert jobb, lycka till!

   Mvh
   Redaktionen

 2. Hej! jag undrar hur hänger fuktproblem ihop med temperaturskillnader?

 3. Är det lag på att det ska finnas en avsyningsbrunn kopplad till husdränering?

Comments are closed.