Plattläggning och marksten

Att lägga plattor eller marksten är ett relativt enkelt och billigt sätt att göra en trädgård eller en uppfart finare och samtidigt höja värdet på huset. Plattläggning blir allt vanligare, och för den som vill lägga marksten eller plattor ger vi här en guide till de vanligaste metoderna och materialen för plattläggning.

Vill du istället veta mer om hur du praktiskt går till för att hitta en plattläggare rekommenderar vi vår guide till pris för plattläggning eller att gratis ta in flera olika offerter på plattläggning.

När lägger man plattor eller marksten?

Idag finns det tre huvudsakliga skäl till varför man väljer plattläggning/marksten på sin tomt:

* En uteplats eller veranda i marksten. Med plattläggning får man en snygg och hållbar uteplats som oftast kräver mindre underhåll än en vanlig träveranda.

* En gång eller uppfart i sten. Oavsett om det handlar om några få meter mellan hus och friggebod eller en regelrätt biluppfart så kan plattläggning vara ett snyggt alternativ som ger huset en elegant touch (samt sannolikt också höjer värdet på det). Det är dock viktigt att vara extra noggrann när man lägger marksten för bil eftersom kraven på hållbarhet då är större.

* En begränsad yta, exempelvis runt en damm eller annan detalj i en trädgård, underlag för någon form av aktivitetsyta, eller liknande. Fördelen med marksten är att det finns många olika varianter och det går i princip alltid att hitta en form av plattläggning som passar för just ditt behov.

Så går plattläggning till

1. En plattläggning börjar alltid med en enkel skiss och planering. Oavsett om du vill lägga plattorna själv eller anlita en plattläggare så ska du alltid ha en bild av vad duPlattläggning och marksten tips vill åstadkomma innan du börjar köpa in material eller skriver avtal med hantverkare.

2. Nästa steg är att välja material för plattläggningen (anlitar du en markentreprenör brukar de ofta sköta inköpen av material då de brukar ha särskilda rabatter från återförsäljarna):

–  Dels själva stenen/plattorna du vill använda. Antingen ”klassiska” betongplattor som alltid är ett stabilt val, eller granit, kalk- eller sandsten, eller olika former av skiffer.

– Dels de övriga material du behöver, bärsand och sättsand (vanligtvis betongkross) för en stabil bas för plattorna, dels en duk som bildar en grund mot vatten från marken, och dels fogsand som ser till att plattläggningen håller i längden.

– Till slut kan det också krävas särskilda verktyg som behöver köpas in för plattläggning, exempelvis markvibrator eller stenskärare.

Plattläggning, lägga marksten

3. Sedan börjar själva plattläggningen.Först läggs ett bärlager och ovanpå det sättlagret som bildar underlaget för själva plattorna. När plattorna är på plats avslutas med någon form av stabiliserande fogsand.

4. Därefter kan man om man vill smycka kanterna av plattläggningen med exempelvis kantsten eller en blomrabatt.

Lägga marksten

Marksten är ett samlingsnamn för många olika typer av sten för tomt, uteplats, stengång eller uppfart. Att lägga marksten är lite mer flexibelt än ren plattläggning eftersom marksten kan omfatta allt från enstaka stenar för en naturlig stig på tomten till en stor yta med exakt placerad marksten.

Att lägga marksten är relativt enkelt om det rör sig om ett litet projekt med oregelbunden storlek, men vill man ha symmetriska, jämna och större ytor krävs antingen god erfarenhet eller att man anlitar en markentreprenör för jobbet. Det man däremot kan göra själv oavsett vem som utför arbetet är att välja den marksten som passar för just din vision. Här är nåra av de vanligaste typerna av marksten:

Lägga marksten i granit

Granit är ett populärt alternativ för den som vill lägga marksten och få en tålig och snygg stenyta. normal tjocklek för granitsten utomhus är 30-60 millimeter.

Lägga kalksten

Kalksten är ett klassiskt material för svenskar som vill lägga marksten, ett material som kombinerar tålighet med enkelhet att underhålla. Finns över i hela Sverige och i många olika varianter.

Sandsten

Sandsten är materialet för den som vill ha en mer naturlig och kontinental känsla på sin stenyta. Ett allt mer populärt alternativ för marksten även i Sverige som numer inte kostar mer än andra markstensalternativ.

Lägga marksten – skiffer

Skiffer är ett material med en väldigt unik och häftig yta som gör att det är en stensort perfekt för marksten och plattläggning. Det man ska vara på sin vakt med är att skiffer är en naturligt platt marksten vilket gör att olika skifferdelar är olika tjocka. man får alltså vara öppen föär att låta stenen styra en del av utseendet på den yta man väl ”stena upp”.

Ställ gärna frågor eller tipsa om marksten och plattläggning i kommentarsrutan här nedanför, eller mejla till info [snabel-a] markarbeten.net. Vill du veta mer om priser för plattläggning och marksten och hur du får en bra affär rekommenderas guiden ”Pris – marksten”.

Plattläggning pris


4 comments

  1. Vad skulle det kostar oss om vi skulle ha plattorna hos oss på en yta som ligger på circa 215 kvadratmeter ? Vi vill ha detaljerade priser på plattorna samt kostnader får arbetet. Vi ser fram emot att ha era offerter.

    Tack.

    Louis Channel o Estella
    0707678317

    1. Hej,

      Vi på Markarbeten.net hänvisar till vår samarbetspartner http://www.markproffs.se för offerter på t.ex. plattläggning. Där fyller ni i ett formulär som sedan går till upp till fem markfirmor som lägger plattor i ert område och då kommer med offert, utan kostnad eller krav på köp för er del. Prova gärna den tjänsten, lycka till!

      Redaktionen

  2. Fick dränerat för 13 år sedan vilket visade sig vara helt fuskjobb nu när jag lade om avloppet Med vänlig hälsning, Louise junger

  3. Ta bort gamla plattor unnderarbete dränering Nytt : Gatsten i betong 20 kvadratmeter ! Prisförslag ! Hjälp med allt !

Comments are closed.